Kuantum Vizyon Projesi

İnsan gözünü kuantum ışık kaynakları ile uyararak, yüksek hassasiyette optik ölçümler (kuantum metroloji) ile gözün ağ tabakası (retina) hakkında öğrenebileceklerimizi, bu ölçümlerde kuantum durumların birbirlerine ve klasik durumlara göre avantajlarını ortaya koymayı ve bu bilgiler ışığında kuantum biyometri, kuantum oftalmoloji ve kuantum psikofiziksel araştırma alanlarında öncülük etmeyi amaçlıyoruz.

quantum vision - blue eye

Proje Hedefleri

retina photonics metrology - quantum vision

Retina Şebeke Metrolojisi

Retina ağ yapısı ve foton etkileşimi için kuramsal modeller geliştirmek ve bunlara parametre tahmin kurami ve kuantum metroloji yöntemlerini uygulayarak retina ağ yapısı hakkında neleri ne kadar hassasiyetle öğrenebileceğimizi (sinaptik link iletkenliği, ağ geometrisi gibi) ortaya çıkarmak. Geliştireceğimiz retinal fotonik kuantum metroloji kuramını kullanarak kuantum durumların birbirlerine göre hassasiyet ve uygulama alanı gibi avantajlarını belirlemek.

retina - quantum vision

Gözün Fotonik Kuantum Metrolojisi

Kapsamlı ve geniş ölçekli retina modellerinin parametre kümelerinin spesifik fotonik kuantum metroloji düzenekleri ile ölçülebileceğini göstermek ve bu parametrelerin hangi hassasiyette belirlenebileceğini ortaya koymak, bu hassasiyetlerin temel yasalarca belirlenmiş sınırlara ne kadar yakın olabileceğini inceleyip interferometrik düzenek ve ölçüm stratejilerini optimize etmek.

biometry cryptography - quantum vision

Kuantum Biyometri ve Oftalmoloji

Kuantum interferometri, fotonik kuantum metroloji avantajları kullanılarak kuantum korelasyon ölçümleri ile hassasiyeti ve güvenilirliği artmış, kuantum öğrenme metotları ile hızlandırılmış kuantum biyometrik cihazlar önerilecektir. Alzheimer, Parkinson gibi beyin hastalıklarının erken, hızlı, güvenilir tanısı için deney ve cihaz önerileri ile beraber retina kusurlarının tespiti için de deney ve cihaz tasarıları sunulacaktır.

psychophysics - quantum vision

Pisikofiziksel Deneyler

Psikofiziksel deney yöntemleri kullanarak fotonik interferometrik düzenekler ve kuantum metroloji yöntemleriyle sinirbilim ve kuantum teknolojilerinin beraberliğinden elde edilecek kazanımları gösteren Özgün deneyler önermek, spesifik olarak hem gözün kuantum dolanıklık algısının sınırlarını çizerek kuantum ve klasik fizik arasındaki geçişin görme sisteminde nerede ve nasıl olduğunu, hem manyetik alan gibi çevresel faktörlerin görme becerileri üzerindeki etkilerini, hem de beyin fonksiyonlarının retinadan incelenmesi gibi sorulara cevap arayan psikofiziksel deneyler önermek.